Ciekawostki przyrodnicze – zdumiewające fakty ze świata przyrody
2012-08-02, dodano przez
adminKategorie: [
Ciekawostki przyrodnicze ] [
Artykuły, teksty ]
NajwiÄksze liÅcie
Palma Raphia farinifera (=Raphia ruffia), która roÅnie na wyspach Oceanu Indyjskiego, ma liÅcie dorastajÄce do 20 metrów dÅugoÅci.
Drzewo-dom
Baobaby majÄ ogromne, nabrzmiaÅe pnie, które przy tym sÄ doÅÄ miÄkkie. W niektórych rejonach Afryki i Australii ludzie czasami wydÅubujÄ fragmenty pnia baobabu, dziÄki czemu mogÄ urzÄdziÄ sobie dom we wnÄtrzu tego drzewa.
Dzieci, koty, mleko krowie i zdrowe zÄby
W czasach PRL-u mleko krowie uważano powszechnie za źródÅo zdrowych zÄbów i koÅci oraz sposób na prewencjÄ skoliozy, toteż dzieciaki w szkoÅach piÅy je niemal codziennie. Obecnie spojrzenie na prozdrowotne wÅaÅciwoÅci tego biaÅego napoju ulegÅo radykalnej zmianie, choÄ wraz z wprowadzeniem w życie dyrektyw Unii Europejskiej jakoÅÄ mleka pogorszyÅa siÄ znacznie.

Mleko krowie zawiera kazeinÄ, czyli biaÅko, które potrzebne jest cielÄtom do wzrostu kopyt i rogów. Koty nauczone przez czÅowieka piÄ mleko żyjÄ przeciÄtnie dwa razy krócej od tych, które pijÄ tylko wodÄ. U ludzi mleko krowie może byÄ silnie alergizujÄce i wywoÅywaÄ skazÄ biaÅkowÄ (objawiajÄcÄ siÄ np. przez pÄkanie skóry za uszami, pÄkanie skóry na Åokciach) czy problemy z drożnoÅciÄ dróg oddechowych podczas snu. Tylko cielÄta posiadajÄ enzymy hydrolizujÄce (trawiÄce przez ciÄcie) kazeinÄ. Ludzie majÄ problemy z trawieniem tego biaÅka mleka, stÄd mleko można uznaÄ za toksynÄ. PrzemysÅowe mleko krowie dostÄpne na polskim rynku pochodzi od krów, które nigdy nie widziaÅy pastwiska i zamiast trawy jedzÄ paszÄ, stÄd ich mleko jest niepeÅnowartoÅciowe i ma niewielkÄ wartoÅÄ odżywczÄ, podobnie jak nabiaÅ z niego pochodzÄcy. Z pewnoÅciÄ po takim wybrakowanym mleku i maÅle zÄby nie bÄdÄ mocne i stanÄ siÄ podatne na powstawanie próchnicy. Irlandzkie masÅo Kerrygold, dostÄpne na naszych rodzimych póÅkach sklepowych, pochodzi z mleka krów wypasanych na nieskażonych przemysÅem pastwiskach (nie jest to informacja sÅużÄca reklamie masÅa, lecz obserwacje wÅasne, które pozwoliÅy mi przestaÄ odwiedzaÄ dentystÄ od okoÅo 3 lat; dodatkowo ważne jest ograniczenie w diecie cukru rafinowanego, czyli biaÅego cukru buraczanego, oraz mÄki rafinowanej i produktów pochodnych; zamiast tego sÅodzÄ herbatÄ cukrem trzcinowym lub pijÄ gorzkÄ, przy czym wcale nie zrezygnowaÅem ze sÅodyczy!). DziÄki temu zawiera rozpuszczalnÄ w tÅuszczach witaminÄ K, która jest nie tylko czynnikiem poprawiajÄcym krzepliwoÅÄ krwi, lecz przede wszystkim aktywatorem wbudowywania siÄ wapnia w koÅci i zÄby. Bez niej wapÅ z krwi nie przejdzie w te struktury. Tak na marginesie warto stwierdziÄ, iż zdrowie uzÄbienia zależne jest od caÅej gamy pierwiastków, których brak lub niedobór predysponuje do próchnicy. Picie Åwieżo wyciskanych soków z ekologicznych warzyw i owoców z pewnoÅciÄ dostarczy Waszym zÄbom potrzebnych im mikro- i makroelementów. Nie wierzcie w zapewnienia, iż zdrowie zÄbów zależy od szczotkowania ich pastÄ! IstniejÄ plemiona, których czÅonkowie nigdy nie stosowali ani pasty, ani szczotki do zÄbów, jednak próchnica nigdy u nich nie zagoÅciÅa! Pasta do zÄbów zawiera fluor, który praktycznie nie przenika przez szkliwo, za to ma negatywny wpÅyw na zdrowie jelit, jeÅli zostanie poÅkniÄty. Spróbujcie znaleÅºÄ na sklepowych póÅkach pastÄ z wÄglanem wapnia zamiast fluoru lub w ogóle pastÄ bez fluoru. Niestety znalezienie takich produktów graniczy z cudem.
JeÅli już ktoÅ nie może wytrzymaÄ bez mleka, lepiej jest piÄ mleko kozie, gdyż nie zawiera ono kazeiny i ma lepszy profil lipidowy. ProszÄ zauważyÄ, iż dorosÅe ssaki w przyrodzie nigdy nie pijÄ mleka, tym bardziej krowiego. Mleko krowie przeznaczone jest wyÅÄcznie dla cielÄt oraz ewentualnie preparaty mlekozastÄpcze na bazie biaÅka sojowego lub hydrolizatu mleka krowiego nadajÄ siÄ do karmienia niemowlÄt, gdy matce brakuje pokarmu! Jednak to nie to samo, gdyż brak naturalnego pokarmu przeznaczonego dla noworodka lub niemowlaka u matki negatywnie rzutuje na rozwój dziecka i stan ukÅadu odpornoÅci na caÅe życie.
PotÄga serca
Serce posiada siÅÄ do wyrzucenia strumienia krwi na wysokoÅÄ dwóch metrów w powietrze.
Wzrost paznokci
Paznokcie u rÄk rosnÄ z prÄdkoÅciÄ okoÅo milimetra na miesiÄc, to jest cztery razy szybciej niż paznokcie u nóg.
WÅosy
Każdy z nas ma okoÅo 120.000 wÅosów na gÅowie i okoÅo 20.000 na pozostaÅej powierzchni ciaÅa. Zdrowy czÅowiek traci pomiÄdzy 40 a 120 wÅosów dziennie. Nasze wÅosy na gÅowie rosnÄ w tempie okoÅo 1¼ centymetra na miesiÄc. Znany jest przypadek wÅosów dorastajÄcych do 14,5 metra dÅugoÅci.
KichniÄcie
Może spowodowaÄ wyrzucenie z nosa czÄstek z prÄdkoÅciÄ 167 kilometrów na godzinÄ.
Silne stworzenie
Rohatyniec boreaÅski (chrzÄszcz Xylotrupes gideon) potrafi unosiÄ przedmioty ważÄce 850 razy tyle, co masa jego ciaÅa. CzÅowiek potrafi podnosiÄ przedmioty ważÄce do siedemnastokrotnoÅci masy jego ciaÅa.
Komórki ciaÅa
Komórki wyÅcielajÄce jelito żyjÄ tylko trzy dni, podczas gdy neurony mózgu mogÄ przetrwaÄ przez caÅe życie czÅowieka.
Pingwiny
Pingwiny potrafiÄ nurkowaÄ na gÅÄbokoÅÄ 265 metrów. MogÄ utrzymywaÄ siÄ pod wodÄ bez zaczerpniÄcia powietrza aż przez osiemnaÅcie minut.
Niedźwiedzie polarne
Niedźwiedzie polarne nie bojÄ siÄ ludzi. Gdy bÄdÄ gÅodne, zapolujÄ na nas. Fakt ten czyni niedźwiedzie polarne najniebezpieczniejszymi ssakami na naszej planecie.
Góry lodowe
NajwiÄksza z zanotowanych do tej pory gór lodowych miaÅa powierzchniÄ 31.000 kilometrów kwadratowych, co stanowi obszar wiÄkszy od powierzchni Belgii.
Najwolniejsze ssaki
Leniwce trójpalczaste, żyjÄce w lasach deszczowych Ameryki PoÅudniowej, sÄ najwolniejszymi ze wszystkich ssaków. PoruszajÄ siÄ po ziemi z prÄdkoÅciÄ okoÅo dwóch metrów na minutÄ.
Powierzchnia a objÄtoÅÄ ciaÅa
Powierzchnia ciaÅa dorosÅego czÅowieka wynosi okoÅo dwa metry kwadratowe, podczas gdy objÄtoÅÄ zaledwie 0,06 metra szeÅciennego.
Denaturacja biaÅek i HIV
Teoretycznie moglibyÅmy zwalczyÄ wirusa HIV przez ogrzanie ludzkiego ciaÅa do 57 stopni Celsjusza, jednak zabieg ten okazuje siÄ bezcelowy w kontekÅcie najwyższej temperatury, jakÄ możemy wytrzymaÄ; biaÅka komórkowe ulegajÄ denaturacji w zaledwie 43-44 stopniach Celsjusza.
ZbiÄ nadciÅnienie tÄtnicze
NadciÅnienie tÄtnicze pierwotne wystÄpuje aż u 97% pacjentów, u których zdiagnozowano nadciÅnienie tÄtnicze. Wówczas ma ono tÅo pierwotne i jego przyczynÄ jest niedobór przede wszystkim potasu (pierwiastek, który czÅowiek traci szczególnie szybko podczas intensywnego pocenia siÄ, np. wyczynowo uprawiajÄc kolarstwo szosowe), lecz także wapnia i magnezu. Pewne źródÅa podajÄ, iż aby poradziÄ sobie z problemem, powinno wystarczyÄ regularne spożywanie soli morskiej (KCl – chlorek potasu), np. leÅnicy wieszajÄ dzikim zwierzÄtom leÅnym chorym na nadciÅnienie bryÅki soli morskiej do lizania. Z pewnoÅciÄ zbawienne bÄdzie picie Åwieżo wyciskanych soków owocowych/warzywnych (np. Marwit). Koniecznie nie wolno nadużywaÄ kawy lub alkoholu (wypÅukujÄ elektrolity z pÅynów fizjologicznych), a najlepiej caÅkowicie odstawiÄ te używki. Ograniczenie spożycia soli kuchennej (NaCl) pomoże znormalizowaÄ ciÅnienie tÄtnicze krwi. Dla zachowania zdrowia lepiej nie jeÅÄ pokarmów silnie solonych (po ich spożyciu wzrasta lepkoÅÄ krwi, a tym samym napiÄcie wywierane na Åcianki naczyÅ), a sól kuchennÄ zastÄpiÄ solÄ morskÄ.
NadciÅnienie tÄtnicze wtórne ma podÅoże innej choroby organicznej, np. guza nadnerczy lub zwÄżenia tÄtnicy nerkowej i wystÄpuje tylko w przypadku 3% pacjentów, u których stwierdzono nadciÅnienie tÄtnicze.
MiarodajnoÅÄ testów IQ
StaÅy stosunek wieku umysÅowego do wieku osobniczego nazwany zostaÅ "Ilorazem inteligencji". W rzeczywistoÅci iloraz inteligencji (IQ) definiuje siÄ jako iloraz Wieku UmysÅowego (MA) i Wieku Osobniczego (CA) pomnożony przez 100, zatem IQ = MA/CA x 100. Wynik IQ jest kombinacjÄ szybkoÅci mózgu i potencjaÅu umysÅowego (zdolnoÅci mózgu do przetwarzania danych o zadanym stopniu komplikacji). PrzeciÄtne IQ wÅród caÅej populacji ludzkiej z definicji wynosi 100. Wyniki IQ zawierajÄ siÄ w przedziale od 0 do nieco ponad 200, a wÅród dzieci do ponad 250. Normalnie masz pewnÄ iloÅÄ czasu do zdania testu IQ, lecz jeÅli rozwiÄzujÄc test odrzucisz czynnik czasu i wykorzystasz wiÄcej czasu, niż przysÅugiwaÅoby Ci w standardowych warunkach testu, wówczas możesz zdobyÄ aż o 30 punktów wiÄcej. StÄd, chociaż IQ Alberta Einsteina wynosiÅo tylko niewiele ponad 160 (co oczywiÅcie jest bardzo wysokim wynikiem), mógÅ on poÅwiÄciÄ wiÄcej czasu na zastanawianie siÄ i podnieÅÄ tok myÅlenia do zdumiewajÄcego poziomu. W ten sposób można przyrównaÄ go do kogoÅ z IQ 200. PodsumowujÄc, Einstein miaÅ ogromny potencjaÅ umysÅowy, ale szybkoÅÄ jego mózgu w porównaniu z potencjaÅem umysÅowym byÅa niska. Robert James Fischer, byÅy mistrz Åwiata w szachach, wedÅug doniesieÅ miaÅ IQ 187. Partie w turniejach szachowych podlegajÄ ÅcisÅej kontroli czasu. Jak Åatwo zauważyÄ, nasuwa siÄ nastÄpujÄcy wniosek: szybkoÅÄ myÅlenia jest ważniejszym czynnikiem niezbÄdnym do osiÄgniÄcia wybitnych rezultatów w szachach niż w nauce.
Konsekutywne tłumaczenie techniczne w siedzibie firmy Porsche - Starsze »« Nowsze - Fenomen głagolicy – historia języka chorwackiego