TÅumaczenia z dziedziny 'rolnictwo' dotyczÄ szeroko pojÄtej tematyki mechanizacji i chemizacji rolnictwa, a także zależnoÅci miÄdzygatunkowych w ekosystemach rolniczych. TÅumaczymy na przykÅad raporty z wynikami miÄdzynarodowych badaÅ polowych bezpieczeÅstwa i skutecznoÅci stosowania Årodków ochrony roÅlin, celem ich zatwierdzenia przez UrzÄd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Warszawie i w konsekwencji możliwoÅci wprowadzenia na rodzimy rynek pestycydów. Tego typu przekÅady wykonujÄ osoby po studiach w zakresie nauk biologicznych i absolwenci uczelni rolniczych. W razie koniecznoÅci teksty mogÄ byÄ tÅumaczone przez pracownika naukowego z tytuÅem doktora nauk rolniczych lub konsultowane z nim.
PrzekÅady rolnicze to także tÅumaczenia instrukcji obsÅugi maszyn i urzÄdzeÅ rolniczych. Takie tÅumaczenia techniczne sÄ domenÄ inżynierów z rolniczym wyksztaÅceniem kierunkowym. Do tÅumaczeÅ rolniczych naleÅ¼Ä też przekÅady wszelkich materiaÅów marketingowych promujÄcych rozwój agroturystyki i produkty rolnictwa ekologicznego. Tutaj sprawdzajÄ siÄ np. filolodzy oraz osoby potrafiÄce pisaÄ chwytliwe teksty reklamowe, tzw. copywriters.
Z ekologicznego punktu widzenia i w ramach profilaktyki prozdrowotnej zachÄcamy jednak drobnych rolników do powrotu do pierwotnego, rÄcznego sposobu eliminacji owada kryjÄcego siÄ pod ÅaciÅskÄ nazwÄ Leptinotarsa decemlineata. Istotnie, każdy dorosÅy osobnik tego gatunku posiada 10 wzdÅużnych pasów na pokrywach obu skrzydeÅ. Entomologiczna etymologia jak najbardziej uzasadniona! RoÅlina-żywiciel tego insekta – Solanum tuberosum – wywodzi siÄ z górskich obszarów Ameryki PoÅudniowej i obok produktów otrzymywanych z Triticum L. i Secale L. stanowi gÅówny skÅadnik menu przeciÄtnego Polaka. Mam nadziejÄ, że zagadka nie jest zbyt trudna nawet dla osób nie znajÄcych ww. ÅaciÅskich nazw gatunkowych i rodzajowych. Dygresja nasunÄÅa siÄ w kontekÅcie obecnego masowego wymierania pszczóÅ. ByÄ może należaÅoby zmieniÄ podejÅcie do toksykologicznych badaÅ pestycydów? Aby zarejestrowaÄ pestycyd, trzeba bowiem zbadaÄ go m. in. pod kÄtem toksycznoÅci wzglÄdem wrażliwego gatunku pożytecznego owada Apis mellifera. O ile badanie takie nie wykazuje bezpoÅredniego dziaÅania paraliżujÄcego ani w inny sposób upoÅledzajÄcego, o tyle nie daje peÅnego obrazu, co dzieje siÄ z pestycydem i jego ewentualnymi produktami degradacji po pewnym czasie. Potencjalnie mógÅby on sukcesywnie akumulowaÄ siÄ w organizmie owada, który ma z nim kontakt i np. osÅabiaÄ funkcjonowanie jego ukÅadu odpornoÅci. Proces letalnej bakteriozy u pszczóÅ jednak wciÄż pozostaje zagadkÄ nierozwiÄzanÄ, a hipotez źródÅa tego problemu jest kilka, m. in. niektórzy doszukujÄ siÄ też etiologii w szkodliwym wpÅywie fal elektromagnetycznych emitowanych przez maszty telefonii komórkowych.
![]() |
kombajn; |
![]() |
traktor; |
![]() |
zabiegi agrotechniczne: orka, bronowanie, nawożenie, wapnowanie, deszczowanie, defoliacja; |
![]() |
pole i poletko; |
![]() |
sierp i kosa; |
![]() |
uprawa roli; |
![]() |
mÅóckarnia, prasa do sÅomy; |
![]() |
ziarno i plewy; |
![]() |
pestycydy: herbicydy (chwastobójcze), fungicydy (grzybobójcze), insektycydy (owadobójcze), bakteriocydy (bakteriobójcze), algicydy (glonobójcze); |
![]() |
żniwa i plony; |
![]() |
gospodarstwo agroturystyczne; |
![]() |
żywnoÅÄ ekologiczna; |
![]() |
zboże: pszenica, żyto, jÄczmieÅ, owies, pszenżyto, kukurydza, ryż; |
![]() |
roÅliny uprawne; |
![]() |
nawóz naturalny (obornik, guano) i syntetyczny; |
![]() |
trójpolówka, pÅodozmian, wypas owiec; |
![]() |
rolnik, chÅop; |
![]() |
pielenie; |
![]() |
chwasty; |
![]() |
oprysk; |
![]() |
wschód, kieÅkowanie, zarodek, siewka, imbibicja, bielmo, liÅcieÅ; |
![]() |
siew i nasiona; |
![]() |
bulwy, kÅÄcza i rozÅogi, krótkopÄdy; |
![]() |
system korzeniowy palowy i wiÄzkowy (roÅliny jednoliÅcienne i dwuliÅcienne). |